Oznacza to, że już 14 lipca (niedziela) po raz kolejny spotykamy się na szczycie Góry Chełmskiej. Nasze spotkania stają się tradycją, która umożliwia wspólne i miłe spędzenie czasu, a jednocześnie poprzez wydarzenie kulturalne i artystyczne, daje szansę na wsparcie pięknego Centrum Pielgrzymkowo-Turystycznego powstającego przy Sanktuarium.

Organizatorem DNIA KULTURY jest Szensztacki Instytut Sióstr Maryi i Fundacja Przymierze.
Patronat honorowy objął: Biskup diecezjalny Edward Dajczak, Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Tomasz Sobieraj oraz Prezydent Miasta Koszalina Piotr Jedliński.
Instytucje: Muzeum w Koszalinie oraz Stowarzyszenie Civitas Christiana

II DZIEŃ KULTURY DLA GÓRY - zapraszamy każdego z Was... mieszkańców Koszalina, okolic, całego Regionu oraz turystów, wczasowiczów, kuracjuszy, którzy w tym czasie odwiedzą Centrum Pomorza.

Program obejmuje:

• 12.00 - Eucharystia w sanktuarium
  • 13.00 - KIERMASZ TALENTÓW: artystycznych, manualnych, kulinarnych, cukierniczych...; występ artystyczny w wykonaniu Szkoły Tańca ASTRA, oraz dzieci i młodzieży z Mini Studio Poezji i Piosenki; wystawa obrazów olejnych; charytatywna Loteria Fantowa „Buduj z nami…”
  • 15.00 - Hołd Królowej Przymierza, poezja maryjna oraz muzyka klasyczna w wykonaniu - s. M. Zoja Dombrowska z Sankt-Petersburga - skrzypce, przy akompaniamencie fortepianu