Dnia 3 grudnia 2017 r. w koszalińskiej kawiarni "Kawa z duszą" odbyło się spotkanie małżonków czyli warsztaty formacyjno-pastoralne, których Fundacja Przymierze była współorganizatorem.
Kawiarenkę dialogową małżonków, która jest inicjatywą Szensztackiego Dzieła Rodzin i jest projektem otwartym dla wszystkich chętnych, poprowadzili - wspólnie z s. Krzysztofą Fulneczek - małżonkowie państwo Monika i Maciej Gołuńscy. W dar i tajemnicę macierzyństwa wprowadził zebranych  ks. dr Kazimierz Klawczyński, wicekanclerz Kurii oraz kapelan sanktuarium na Górze Chełmskiej.

W spotkaniu uczestniczyło 5 par małżeńskich, które w oparciu o wypowiedzi i doświadczenia małżonków oraz korzystając z nauczania Kościoła i teksty o. Józefa Kentenicha, pochylali się we wspólnym dialogu małżeńskim nad rolą współczesnej żony i matki w rodzinie. Kawiarenka trwała dwie godziny od godz. 16.00 do 18.00.

Świadectwo

Bardzo cieszymy się, że mogliśmy brać udział w kawiarence dialogowej małżonków, która dwa razy odbyła się w kawiarni „Kawa z duszą” w Koszalinie. Jest to czas szczególny, bardzo potrzebny, przeznaczony na wyłączne spotkanie ze współmałżonkiem. Przy okazji można w kawiarni wypić dobrą kawę, herbatę, zjeść pyszny deser, jest to taka randka małżeńska.
Podczas tego spotkania poruszamy jako małżonkowie tematy fundamentalne, możemy zastanowić się nad naszą miłością do Boga, Matki Bożej, do siebie nawzajem, do dzieci. Jest to okazja, aby się zatrzymać, nie spieszyć się, porozmawiać o naszych uczuciach, oczekiwaniach, marzeniach, a także skupić się na tym co mówi współmałżonek.
W domu jest wiele zajęć, przeważnie trudno znaleźć czas na rozmowy, które nie dotyczą życia codziennego, ale głębokich tematów m.in. czy idziemy w życiu razem we właściwym kierunku, Kto jest dla nas najważniejszy, jaką mamy hierarchię wartości. Dzięki takim rozmowom przybliżamy się do Boga, Matki Bożej i do siebie nawzajem.

Magda i Damian