W ramach jubileuszowej X edycji projektu pastoralnego: Kazania na Górze, trwają nasze spotkania z nowym cyklem katechez: "Biblijne Kobiety - inspirują dziś..."
Lipcowy TEMAT: "Anna - Biblijne Kobiety", wygłosił ks. Marcin Piotrowski - proboszcz parafii pw. Matki Bożej Uzdrowienia Chorych w Dźwirzynie. Katecheza biblijna, niezwykle cenna - została bowiem ukazana perspektywa, która krok po kroku, uczy nas pełni życia, to jest ważne, aby szukać takich miejsc i takich osób, które pozwalają nabierać Bożej perspektywy i takiego spojrzenia do pełni życia w codzienności.

Anna, o tej Annie mówi się zawsze z pewnym przydomkiem, mówi się Anna, matka... Ale zanim dojdziemy do tego momentu, kiedy stała się matką proroka - to poznamy Annę, która przeżyła wielkie cierpienie, która przeżyła jedną z wielkich boleści w swoim życiu. Na pewno na kartach Pisma Św. nie ma nigdy przypadku - jak znajduje się jakaś osoba w Piśmie Św., historia tej osoby, to dlatego, że P. Bóg chce nam coś bardzo konkretnego przez to powiedzieć. Historię Anny spotykamy w Starym Testamencie w 1 księdze Samuela - kiedy na kartach Biblii spotykamy Annę, to życie tej kobiety wydaje się tak naprawdę zaprzeczeniem jej imienia, ponieważ po hebrajsku Anna oznacza: "łaska", mieć tak na imię a być dotkniętym przekleństwem. Do niej bardziej w tamtych czasach, z konkretnego powodu pasowałoby bardziej imię: "przeklęta" niż "łaska".

Najpierw chciałbym, abyśmy wrócili do naszego imienia, jakie mamy największe imię podarowane przez Boga - to jest 'Dziecko', jesteśmy Dziećmi Boga. Zobaczcie czasami jest tak, że nasze życie może całkowicie zaprzeczać temu, że jesteśmy dziećmi Króla, dziećmi Boga. My mówimy o sobie tak: "jestem do niczego"; "jestem głupi" albo "jaki ze mnie niezdara" - przypisujemy sobie albo przyklejamy sobie różnego rodzaju imiona w swoim życiu. To jest bardzo ważna rzecz, abyśmy odkrywali w sobie, że naszą największą godnością, imieniem jakie Bóg nam podarował, to jest 'Dziecko'. (...)

Elkane bardzo kocha swoją żonę Annę, ale to nie wszystko, tak naprawdę okazuje jej niesamowitą czułość, ponieważ Elkane mógł oddalić swoją żonę... a tak naprawdę on obdarza ją ogromną i wielką czułością. Posiadanie potomstwa, to było wielkim błogosławieństwem, to był materialny znak, że Bóg jest z tobą. Tak, wyobraźcie sobie teraz tę kobietę Annę, która widzi, że jest z nią coś nie tak i nic ją nie cieszy. Anna, w tym swoim patrzeniu na siebie, że nie może dać potomstwa swojemu mężowi, jest krótkowzroczna tzn. że ona widzi tylko fragment i wyrywek swojego życia, natomiast nie widzi tak, jak widzi P. Bóg. Bóg widzi zawsze dalej, Bóg jest Opatrznością - Bóg widzi wszystko, Bóg widzi całość. Dlaczego o tym mówię? Bo zobaczcie, kiedy widzimy tylko fragment czegoś, to możemy bardzo źle to zinterpretować np. idziemy do Galerii, gdzie są piękne obrazy (...) Jak możemy zinterpretować obraz ze zbyt bliskiej odległości... Wystarczy kochani, że ten sam obraz zobaczymy z perspektywy. Pewnie i nam zdarza się widzieć tylko część rzeczywistości, która nas otacza i niestety uważać, że my już wszystko wiemy; że tak na pewno będzie; że to na pewno się nie uda. A dzisiaj, między innymi Anna uczy nas tego, że P. Bóg jest Panem historii i naszej przyszłości (...)

Największym bólem Anny było to, że nie mogła dać życia - była niepłodna. Może być tak, że najważniejszą rzeczą, którą wyniesiemy z tej katechezy, to będzie pytanie: Czy do mojego domu wnoszę życie? Czy ożywiam swój dom? Czy rzeczywiście, jak wchodzę to tam się pojawia: uśmiech; przebaczenie; chęć bycia i budowania wspólnoty razem, aby dawać życie...

ZAPRASZAMY Cię do wysłuchania:) Słowo inspirujące życie - każdego, nie tylko kobiety :)

W spotkaniu przy sanktuarium uczestniczyło 52 osoby; pod Gościńcem 32 osoby; on-line 1.964. CUKIERNI PIELESIAK - dziękujemy za wyjątkowe i jak zawsze pyszne ciasto :)

Następna katecheza: "JUDYTA - Biblijne Kobiety - inspirują dziś...", niedziela 28 sierpnia 2022 r., poprowadzi ks. dr Wojciech PARFIANOWICZ - ojciec duchowny i wykładowca WSD Koszalin, rzecznik prasowy Kurii Biskupiej.
KATECHEZA - Sanktuarium godz. 15:00 oraz od godz. 15:30 dostępna bezpośrednia transmisja w mediach społecznościowych, za pośrednictwem YouTube na kanale sanktuarium oraz Facebooku Fundacja Przymierze i YouTube telewizji internetowej Dobre Media Nowej Ewangelizacji.

Po katechezie dalsza część spotkania pod Gościńcem. Wspólnotowe spotkania przy kawie  tworzą wyjątkowy klimat kultury SPOTKANIA i dzielenia się. Zapraszamy :)

KAZANIA NA GÓRZE czyli katechezy, które posiadają otwartą formę spotkań dla każdego, Zapraszamy małżonków, osoby samotne czy doświadczone życiem, seniorów ale także ludzi młodych i poszukujących sensu życia. Drodzy nasze spotkania mają swój duchowy rytm, ale również cel pogłębiania wiary i chrześcijańskiej postawy w życiu codziennym. Każde spotkanie prowadzone jest przez innego duszpasterza diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej i każda katecheza niesie przesłanie, ale możecie też wybrać temat lub możliwy dla siebie termin.

#SPOTKANIA2022 w każdą OSTATNIĄ NIEDZIELĘ miesiąca: Kwiecień - Październik 2022.

ORGANIZATOREM spotkań jest FUNDACJA PRZYMIERZE. Zapraszamy!

#Spotkania2022BiblijneKobiety #KazanianaGórze2022 #GóraChełmska2022 #edycjaJubileuszowa2022 #FundacjaPrzymierze2022 #sanktuariumkoszalin2022

Zdjęcia: Archiwum Fundacji Przymierze / s. Paulina Małgorzata Kopacz