Każda katecheza niesie inne przesłanie, ale możecie Państwo też wybrać ulubiony temat lub możliwy dla siebie termin. KAZANIA NA GÓRZE czyli katechezy, które posiadają otwartą formułę spotkań dla każdego. Zapraszamy małżonków, osoby samotne, doświadczone życiem, seniorów ale także ludzi młodych i poszukujących sensu życia. Drodzy, nasze spotkania mają swój duchowy rytm, ale również cel pogłębiania wiary i chrześcijańskiej postawy w życiu każdego z nas. Każde spotkanie prowadzone jest przez innego duszpasterza diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej.

W SIERPNIU ks. Marcin Piotrowski poprowadził piąte spotkanie, katecheza dotykająca naszych najgłębszych relacji opartych na miłości... Można być blisko Boga całe życie, ale nie mieć serca przy Bogu - zainspirowały nas mocno:)
NIKODEM jest mało znana postacią w Kościele, bo rzadko się o nim mówi. Kim jest Nikodem? Skąd wzięło się to imię, jego etymologia? Nikodem - ten, który zwycięża dla ludu (...) Przychodzi do Jezusa faryzeusz, członek Sanhedrynu, dostojnik żydowski - ktoś naprawdę ważny.
Kiedy przychodzi Nikodem do Jezusa? - NOCĄ. Dlaczego to jest takie ważne, że Nikodem przychodzi nocą? Wiadomo, że są różne tłumaczenia: niektórzy mówią, że Nikodem się wstydził; albo Nikodem się boi o swoje życie, bo nie chce być posądzony, że słuchał Jezusa z Nazaretu; ale może też przychodzi nocą, bo wie, że wtedy  Jezus będzie miał dla Niego czas (...) Ta noc nie tylko dla Nikodema będzie najważniejsza w życiu, ale ta noc do końca świata, będzie dla nas najważniejsza. Bowiem, to co się za chwile dokona, w tej rozmowie Nikodema z Jezusem, będzie zmieniało nasze życie. Nikodem, człowiek oświecony przychodzi do Jezusa nocą, ale też przynosi swoją noc. Jak każdy człowiek, każdy z nas, ma swoją noc... ZAPRASZAMY do wysłuchania całości:) naprawdę WARTO:)

W tym spotkaniu uczestniczyło przy Sanktuarium 11 osób, internetowo 397 wyświetleń.

Katechezę w dniu 26 września 2021 r., poprowadzi, ks. dr Piotr Skiba - wykładowca i ojciec duchowny. Temat: "Kobieta cudzołożna - 7 SPOTKAŃ Z JEZUSEM".

KATECHEZY - obostrzenia zostały zminimalizowane, dlatego zachowując zasady bezpieczeństwa, proponujemy uczestnictwo bezpośrednio przy Sanktuarium, kontynuujemy również formę on-line, od godz. 15:30 transmisja na żywo, która dostępna będzie w mediach społecznościowych za pośrednictwem Dobre Media oraz na Facebooku Fundacji Przymierze.

POWRACAMY także do bezpośrednich spotkań, po katechezie spotkanie z prowadzącym kapłanem, oczywiście przy kawie z dobrym ciastem. Zapraszamy wszystkich:)

Katechezy IX edycja projektu pastoralnego z cyklu Kazania na Górze, w każdą OSTATNIĄ NIEDZIELĘ miesiąca od kwietnia 2021 - do października 2021. Fundacja Przymierze jest organizatorem spotkań. ZAPRASZAMY!

#GóraChełmska #KazanianaGórze2021 #katecheza #IXedycja #FundacjaPrzymierze #sanktuariumkoszalin

Zdjęcia: Archiwum Fundacji Przymierze / s. Paulina Małgorzata Kopacz