Dzielimy się wspaniałą wiadomością, bowiem dnia 27 kwietnia czyli przed terminem, nastąpiło zakończenie montażu siedzisk przy Centrum na Górze Chełmskiej w Koszalinie. Jak informowaliśmy Państwa wcześniej, to Projekt realizowany przez Fundację Przymierze, która dla Państwa przygotowuje otoczenie wokół wieży i Centrum, co stanowi zewnętrzną infrastrukturę Muzeum im. Św. Jana Pawła II. Siedziska wykonane są ze stali nierdzewnej, zgodnie z projektem architekta inż. Marka Jankowskiego - Pracownia ArchTim w Koszalinie. Realizacji dzieła podjęła się koszalińska Firma SEMA-TIG, przy podejmowanej inwestycji zależało nam, aby w dobie pandemii nadal wspierać lokalnych przedsiębiorców. Całkowity koszt projektu wraz z wykonaniem i montażem, został pokryty ze środków 1% podatku dochodowego otrzymanego prze Fundację Przymierze za 2019 rok.

Całkowity koszt Projektu, to kwota: 114.390,00 brutto.

Dzień 27 kwietnia 2021 r., był jednocześnie pełnym wejściem w finał i zakończeniem, pierwszej przeprowadzonej przez Fundację Przymierze, charytatywnej licytacji medali "dla Centrum". MEDALE zostały zainstalowane na swoich "miejscach" czyli siedziskach. Z podziwem stajemy, jak Opatrzność potrafi "spiąć" terminy.

Zdjęcia: Archiwum Fundacji Przymierze / s. Paulina Małgorzata Kopacz